VINDEREN // SÆSON.DK

KNORR // Bæredygtig Tomatproduktion..

IMG_7704

Nu har vi jo været på bloggertur, med Knorr og fået muligheden for at stille en masse spørgsmål og få en masse svar. Men der sidder mange derude, som ligesom jeg – ikke kendte forskellen på “økologi og bæredygtighed”. Vi går rundt i vores egen lille verden, og mener vi kender svarene til hele livet. Men her, der måtte jeg lige stoppe op, og indse, at jeg faktisk ikke kendte det rigtige svar.

Så her er svaret på vores alle sammens spørgsmål:

Hvad er bæredygtig fødevareproduktion?

Bæredygtigt landbrug er en betegnelse, som blander principperne for økologisk landbrug med principperne fra den konventionelle dyrkning.

Et bæredygtigt landbrug arbejder med et integreret system af plante- og dyrebeskyttelsesmetoder og har langsigtede målsætninger for, hvordan vi kan forbedre planeten ved at imødekomme menneskets behov for mad – og samtidig forbedre miljøet og de naturressourcer, som den lokale landmand er afhængig af.

Blandt hovedprincipperne for bæredygtigt landbrug er også brugen af ikke-genanvendelige ressourcer på den mest effektive måde og at drive landbrug med respekt for biologiske kredsløb og kontroller. Dette gøres samtidig med at man opretholder de økonomiske forudsætninger for at dyrke afgrøder ? og arbejder for at forbedre livskvaliteten for både landmanden og samfundet som helhed.

Hovedargumentet er, at for at fødevareindustrien skal kunne være bæredygtig, skal landbruget være bæredygtigt. Det betyder, at bønder og landmænd skal kunne forsørge sig selv og leve et anstændigt og værdigt liv.

Tre vigtige elementer inden for bæredygtig fødevareproduktion:

  • Miljøpåvirkning ? producenter af bæredygtige fødevarer beskytter det naturlige miljø, når de arbejder med områder, som berører klimaforandringer, energi, vandmangel, biologisk diversitet og udpining af jorden.
  • Social påvirkning ? bæredygtig fødevareproduktion kræver også et tydeligt fokus på arbejdstagernes rettigheder og trivsel i de samfund, hvor produktionen foregår. Dette indebærer bl.a., at der skal være adgang til sundhedspleje, råd til mad og øvrige arbejdstagerrettigheder generelt.
  • Økonomisk påvirkning ? målet for bæredygtig fødevareproduktion er at være produktiv, effektiv og konkurrencedygtig, og fordelene skal udmønte sig i form af lønsomhed for landmændene, hvilket igen skal afspejles i vækst i de lokale økonomier ? og videre igennem hele værdikæden.


Økologi og bæredygtighed

Hvad er forskellen mellem økologisk og bæredygtigt?
Bæredygtigt landbrug bidrager langsigtet til at forbedre miljøet og de ?ressourcer, som det afhænger af, opfylder behovene for konsum, er økonomisk rentabelt og forbedrer livskvaliteten for alle led i forsyningskæden. Økologisk landbrug er en udvidelse af bæredygtigt landbrug, og anvender ikke nogen kemikalier eller genetisk modificerede organismer, hverken til at behandle insekter eller til gødning. Et bæredygtigt landbrug arbejder med et integreret system af plante- og dyrebeskyttelsesmetoder under størst mulig hensyntagen til miljøet.

Det betyder fx, at en gård – som ikke er økologisk certificeret ? kan være bæredygtig og arbejde med meget skånsomme metoder, som sikrer, at gården kan holde produktionen høj og miljøbelastningen nede i mange år.

Over denne måned, der vil der komme forskellige indlæg på bloggen omkring Knorr og deres bæredygtige rejse, til en sundere kost.

Læs:  På tomat eventyr.

Læs også indlæg hos mine fellow “tomato girls” – Bastabum og Guldlog.

(Lavet i samarbejde med Knorr)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

VINDEREN // SÆSON.DK