DELFIN LIVET I ORANGEHUSET..

TANKEVÆKKENDE OG HJERTESKÆRENDE.. 

Som forældre vil man altid sine børn det bedste – og hvis man ikke kan give dem det bedste, så prøver man på, at give dém det man kan. Det er i ens natur at man passer på disse små mennesker, som man selv har skabt, og man vil gå til månen og tilbage, hvis det var nødvendigt.

Det var en øjnåbner for mig, da min veninde Nanna sendte dette indlæg forleden dag, og jeg har brugt et par dage, på at tygge på det.

“Ondt i mave børnene” som jeg kalder dem. Dem kender vi alle som skolelærere. Det vil jeg ihvertfald vove at påstå. De samme børn der altid har ondt i maven. De små børn der i de små klasser kommer op til læreren mange gange i løbet af en dag, og fortæller de har ondt i maven. Lige midt i en opgave, efter et frikvarter eller lige der midt i Byen sover legen

Det er virkelig tankevækkende at M og jeg sidste år, havde en datter i 6 måneder, der var så dårlig med ondt i maven, som nærmest ikke kunne hænge sammen, efter hun var startet i skole. Hun var et helt andet barn end det vi kendte. Hun var meget mere følsom, og hendes verden brød let sammen, hvis tingene ikke gik som det var aftalt. Hun havde ikke plads i sit lille hovede til at vi bevægede os ud over planen, og lavede en de-route hvis det ikke lige passede ind i vores skema.

Vi var så tæt på, at få sat en børnepsykolog på, da vi til sidst ikke kunne holde til det mere. Bella græd HVER morgen, og beklagede sig over ondt i maven og ville ikke i skole, og gjorde ærligt hver morgen til et mareridt. Jeg græd hver dag når jeg havde afleveret hende, og kunne næsten ikke selv fungerer på job. Tit tog jeg mig selv i at stirre ud i luften og tænke på, om jeg var en dårlig mor, når jeg nu “tvang” hende hen et sted hen, hvor hun ikke havde lyst til at være.

Har børnene så overhovedet ondt i maven. Ja, det har de. Hvorfor? Det kan der være mange årsager til. De små skolebørn kan have ondt i maven over alt det nye; over de nye krav, de nye børn, den store skolegård, at savne mor og far – ja, over at skulle forholde sig til alt det nye. Og JA de har ondt i maven – af tanker og måske bekymringer. Det er et stort skift at skifte fra den trygge børnehave til den store skoleverden.

Bella har altid været en lille putte fis, og haft meget brug for tryghed, og en masse kram. Og her siger jeg ikke at Bella er anderledes end andre børn, eller hun har specielle evner og udsigten til en post som statsminister. Dette er min egen observation af hende. Hun skal vide hvem der afl. og hvem der henter, og om jeg venter på hende når hun kommer med bussen – om vi skal i poolen, hvem putter – og om hvis hun vågner, om hun så må komme ind i vores seng… You get the point. Hun laver lister over hvad der skal ske i weekenden, og den skal som regel holdes ifølge hende. Virkeligheden er jo anderledes.

Vi bygger ikke vores liv på hvad Bella har lyst til, og det tror jeg heller ikke på man skal. Man skal ikke byde børn valg i livet, det kan deres små hoveder slet ikke forholde sig til.  Men man skal prøve at tage nogle valg, så alle for en behagelig hverdag. Og det gør jeg hver dag – tager dog tit mig selv i at spørger hende “hvad kunne DU tænke dig til aftensmad??” Og jeg kender jo svaret, så det er skide dumt at jeg overhovedet spørger hende. For det er enten pizza, pasta, hotdogs eller noget andet med kulhydrater ; )

Så hvorfor spørger, når man ikke kan lide svaret – eller har tænkt sig at følge det??? Dumt af mig og noget jeg skal prøve at ændre. Børn kan og skal ikke forholde sig til valg. (ifølge mig) det er de slet ikke gearet til.

Da hun gik i børnehave, der skete der ikke så meget, og hun kendte alle dem der var der, og vidste nogenlunde hver dag, hvad der skulle ske. Valgene var ikke så store og det var som regel en tur på legepladsen, eller ud i deres grupper, hvor de var delt op efter alder.

At have ondt i maven, når man føler sig lidt presset eller usikker er jo en helt naturlig ting og bag det gemmer der sig helt naturlige følelser og tanker.

Så er der jo ikke noget at sige til, man får en smule mavekneb, når verden lige pludselig åbner sig, og der er ingen lister eller trygge rammer at forholde sig til. Jeg ville dog bare have ønsket, at der var nogle bedre værktøjer, som kunne have hjulpet M og jeg med at hjælpe Bella. For vi brugte mange timer på at græde over det og på at tænke, vi gjorde noget forkert (og det har vi måske også gjort, det skal jeg ikke sige mig fri for) Men vi gjorde det bedste vi kunne, og så kan man jo ikke gøre mere, vel?

Vi endte til sidst på børneafdelingen på Herlev. Sagde til sidst hysterisk til min læge, at enten fik han os akut afsted, ellers kunne han indlægge mig på P-afdelingen, for jeg kunne ikke mere. Jeg kunne ikke sove om natten i frygt for hvad morgenen måtte bringe, og om hun ville tænde af med skrig og skrål og historier om, at hun havde ondt i maven. Som hun jo oprigtigt havde, det kunne man se. ; (

Dommen fra hospitalet var, at der var ketoner i hendes urin…

Når kroppen mangler sukker for at få energi til cellerne, nedbryder den fedt. I den proces danner kroppen også affaldsstoffet keton, som i store doser kan medføre syreforgiftning. 

Ved svære tilfælde af syreforgiftning vil dit barn få en meget dyb og hurtig vejrtrækning, kvalme, opkast og mavesmerter.

Hun havde også noget de kaldte for Sterkoral:

Sterkoral diare: Ved svær forstoppelse kan der danne sig en knold af afførring, som tyndere afførring kan løbe forbi. Dvs. der er diare og forstoppelse samtidig.

Jeg spurgte jo selfølgelig hvordan alt det her kan opstå, ud af den blå luft, og lægen mente, at alt det der skete i hendes lille hovede og i hendes liv, kunne være med til at lave de her maveknuder, og hvis hun var meget stresset (skal et barn på 6 år være stresset?? Hvor er vi så i verden??) så kunne det sagtens opstå ; (

Jeg fik så ondt i maven over det, og spurgte til hvad jeg/vi kunne gøre for hende. Og de mente, at vi skulle holde hendes dage til et minimum i skolen, så hun skulle hentes når hun havde fri, og ingen GFO (det hedder det i gentofte) – det ville sige kl 14.00. Så jeg måtte ændre mine arbejdstider, og det var jo et held jeg kunne det, for hvad skulle man ellers gøre.?
Hun måtte ikke have en for stresset dag, når hun kom hjem, så hun skulle ikke have for mange aftaler, eller ting hun skulle. Så det betød ingen legeaftaler eller sport.!!

I en alder af 6 år, så tænker jeg bare… Hvad har jeg budt mit barn? Og er den skolereform virkelig “så god” for vores børn? Skal man når man er så lille være i skole fra 8.00 – 14.00?? Tænker vi på de små børn, og hvad der hoveder kan klare? Tænker vi på at de kommer fra en lille beskyttet verden, til dette nye store “farlige” sted. Tænker vi overhovedet?

Kan man skære alle børn over en kam?? Det tror jeg ikke på. Jeg tror nogle gange, skal man også bare lade børn være børn. De skal nok få en masse ansvar på deres skuldrer når de bliver nogle år ældre. Det behøver vi ikke at trække ned over hovedet på dem allerede nu, det er de slet ikke rustet til. Og Bella var jo et live eksempel på, at hun kunne ikke holde til presset. Det blev for stort for hende – og måske lyttede vi heller ikke nok til hende, når hun mellem linierne fortalte os det, hun virkelig følte.

Så jeg kan kun sige, hvis jeres børn begynder at klage over ondt i maven, og viser tegn på de ikke er glade, så skal man virkelig tage det alvorligt. For vi vidste ikke hvordan vi skulle håndterer det, og det bløder mit hjerte stadigvæk over i dag. ; (

Og jeg kan ikke lade være med, at tænke over, hvordan Bella kan være så glad her i skolen i Singapore, når hun ikke var det i DK. Er hun blevet ældre, eller gør de bare noget bedre (for hende) og anderledes her? Det kan man  jo kun gisne om.

Hende Anne Holst har altså fat i den lange ende ♥ LÆS HER.

Godmorgen DK (og Singapore)

XX
R

10 kommentarer

  • Emma

    Du er verdens bedste mor ❤️

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Barbara

    Fantastisk brugbart indlæg til os andre, der også er forældre <3

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åh, hvor må det være hårdt! OG hvor var det godt, I kæmpede for svar!

    Uanset så har I nu det bedste resultat, I kunne ønske Jer; en glad Bella og en glad mor og far ♥

    Conner✩s Nest ♥

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Rikke May

      Ja og det må vi holde fast i – vi er på den anden side nu. For now. ; )

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • B

    Puh ha, sikke et indlæg! Det er bare ikke sjovt nå ens børn ikke trives, og det kan være så svært at vide hvad man skal gøre. Vores datter går stadig kun i børnehave, men er en følsom lille en, og hvis hun f.eks. er blevet uvenner med bedsteveninden fylder det rigtigt meget. Vi har heldigvis ikke været et lignende forløb igennem, men vi har haft dage hvor hun ikke vil af sted, og det kan være så svært at vide hvad det skyldes. Plus hvor meget skal man bore i det, og “tvinge” hende til at tale om det? Kender godt de følelser du har stået med, om end i meget mindre skala. Dejligt at hun er så glad nu, måske er der mere tid til det enkelte barn i hendes nuværende skole? Det er i hvert fald en af de ting vores datter tidligere har reageret på, hvis der er for meget uro omkring hende fordi pædagogerne har for travlt,

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Rikke May

      Det er bare så hårdt, for man er aldrig gladere end sine børn. Det er teknisk umuligt ; (

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene Sander

    Åh hvor jeg græder lige nu, for du skriver jo om min datter! Det er så hårdt at se sit ellers så glade og sociale barn forandre sig og blive et af de børn med ondt i maven. Hos os var der ingen problemet i børnehave. Hun elskede det og elskede sine venner. Hun var glad og havde overskud til både legeaftaler og fritidsinteresser. Men nu…. Ja nu har vi en ked og indenlukket pige med ondt i maven der HVER EVIG ENESTE MORGEN græder og spørger om hun ikke nok må blive hjemme. MOAR, men jeg lover at hvis jeg bliver hjemme i dag tager jeg afsted i morgen. Jeg græder med hende for det er så svært at blive ved med at tvinge hende afsted. Vi har en god dialog med lægen og vi har nu fået taget utallige prøver. Min datter klager ikke på noget tidspunkt selv om det er blodprøver mm for hun vil jo ikke ha ondt i maven mere og tror på lægen kan hjælpe. Men alle prøver kommer retur med svaret. Hun fejler intet…… Hun har selv valgt alle fritidsinteresser fra og vi lytter. Men det er svært at se at hun også vælger sine venner fra. Men skat, skal vi ikke tage en kammerat med hjem i dag? Nej, mor ikke i dag….. Har godt læst den artikel du nævner og det har sat yderligere tanker i gang. Har forsøgt med andre arbejdstiden men har desværre ikke en villig arbejdsplads. Men det skal lykkes at gøre hende glad igen. Vi kæmper og lægger planen. Hun er det dyrebareste vi har så vi må ikke vende os om. Jeg vil gøre alt for hende……… Når jeg læser din historie får jeg håb. Håb for at det nok skal lykkes os 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Rikke May

      Puha. Der måtte jeg lige finde en kleenex. Jeg har så inderligt ondt i hjertet over i gennemgår det, vi gjorde i 6 måneder. Bella græd præcis efter hun havde spist morgenmad, og vi skulle afsted til skole. Så lå hun på gulvet og græd, som om, vi havde slået hende hele hendes liv. Hun ville også blive hjemme, og hun lovede hun ville tage afsted i morgen, lovede hun ville være en god pige (ååhhhh) der var ikke det, hun ikke ville gøre, for at slippe fra skole.

      Det er så hjerteskærende. ; (

      Det er så vigtigt at lytte, men hvad skal man gøre, når man også har et job man skal passe? Man er jo låst begge steder, med løfter og ansvar.
      Jeg ved ikke hvad jeg skal råde dig/jer – for jeg er ingen ekspert, kun en mor der er på den anden side nu.

      Kan du ikke sende mig en mail på Rikke@looklab.dk når du har overskud, så kan vi lige skrive der.

      XX
      R

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

    Den artikkel kunne ned til midste detalje, handle om min søn. Det er den værste følelse i verden, at sende sit barn af sted i skole med ondt i maven og tårer, der vælter ud af de små øjne. Det er dejligt at vide, at man ikke er alene om at have et følsomt barn og jeg er dig super taknemmelig for, at skrive om dine egne erfaringer. Det har jeg kunne bruge til rigtig meget:-)

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DELFIN LIVET I ORANGEHUSET..