DE PERFEKTE FLUFFY ØRERINGE // BY CAROLINE ABEL..

TING DU SKAL VIDE HVIS DU BESØGER SINGAPORE

img_3854-3

( Billedet er taget i Marts 2015, første gang jeg ankom til Singapore, og viser Singapore Flyer og Marina Bay Sands. Det var på den tur, jeg blev forelsket i byen)

ANKOMST & PENGE: Når man ankommer til Singapore, vil du opleve vi har verdens bedste lufthavn. Der kan København altså ikke følge med (ikke at de nogensinde kan det) – når fra man lander til man er igennem security, der plejer max at gå et par minutter, og der vil du allerede blive mødt af din bagage. Det gør lige, når turen er så lang, så behøver man i det mindste ikke at stå og vente ved bagagebæltet. Det er  en god ide, at have lidt cash på lommen. Mange taxaer tager ikke kort, og flere street shops er ‘cash only’ betaling.

FRODIGHED: Singapore er så smuk og grøn, og jeg glemmer aldrig taxaturen fra lufthavnen til vores hotel, som lå ved Asia Square – aldrig har jeg været så rørt over det syn der mødte mig. Her er enormt grønt og de har virkelig gjort noget ‘for øjet’ når man ankommer til byen – jeg bliver af og til selv lidt bange, når jeg lander i DK og kører i taxa på Amagerlandevejen, man ved aldrig hvor man ender, det er meget råt, det der møder en – jeg tænker tit på de turister der kommer, de må da tænker ‘what the what’. Men ikke her, her vil man opleve en by der er så grøn, og man kan kun undre sig over, hvordan de holder det så grønt, et sted hvor der er så varmt. Men smukt er det. Så smukt.

SAMTALER: Tag det ikke ilde op, hvis Taxa/Uber chaufføren stiller meget private spørgsmål. Det kan være alt fra hvor meget du tjener om mdr. til hvad din husleje er. Dette er alt sammen meget normalt, og en måde at vise interesse på – dog en anelse anderledes end hvad vi oplever i DK, jeg aner slet ikke hvad mine veninder tjener, eller hvad deres husleje er. It´s private. Men ikke her, det er nok noget af dét, jeg skal vænne mig mest til.

SJOVE SPØRGSMÅL: Hvis du kommer ind et offentligt sted, og en person spørger dig kl 16.00 0m eftermiddagen, om hvordan din morgenmad var, så er det ikke fordi han/hun er helt fra den (eller…) dette er et spørgsmål de bare stiller af venlighed. Mad betyder enormt meget for Singaporeaner, og det er alt hvad deres liv går ud på. Spise og arbejde. Mad er ALT. (og jov, nogle gange er spørgsmålene også lidt off, men tag det som en oplevelse)

FORSKRÆKKELSE: Du må ikke se det som, folk prøver at være ubehøvlet hvis de bøvser, ‘snotter næse’, eller lave ‘bræk’ lyde fra halsen, mens du står foran dem i en kø i ZARA. De mener det vel, og det er ganske normalt her. Det er noget alle/de fleste lokale gør, og det er lige gyldigt tid og sted.

LIGE UD AD POSEN: Misforstå det ikke, hvis en spørger dig om du har taget på – eller griner af dig, mens du står og kigger på en kjole, mens de informerer dig om, at de altså ikke har din størrelse i butikken, og dette ville mere være en top til mig, og en kjole til hende, og du altså er ALT for stor til deres tøj. Vores grænser er ganske enkelt forskellige, og filter for hvad kan tillade sig at sige, det er som to forskellige planeter. De er ikke altid i samme bane.

I HAVE TO ASK THE CHEF: Det kan være svært at forstå, når man ankommer til en restaurant med en gæst, der er allergisk overfor æg, og som vil ende på sygehuset hvis hun får det mindste stykke æg i munden, og du så spørger pænt, om de ikke bare kan ´beholde´ægget, og du så BETALER for at få avokado på din salat – og de så kommer tilbage, efter at have snakket med ‘kokken’ og meddeler ‘CANNOT‘… Mange ting giver nogle gange ikke mening, og dette er én af dem.

UNDRING: Jeg undres flere gange om dagen, med ting der ikke giver mening. Der er rigtig mange ting der ikke giver mening her, at folk de gør eller siger – men jeg har lært at leve med det, og faktisk bare accepterer at i Asien der er der mange ting for vesterlændinge, der ikke giver mening. Som i rigtig mange. Men man er i deres land, og man må bare ryste på hovedet, skuldre og andre lemmer, for det ændre sig aldrig.

SLANG/SINGLISH: Der er forskellige ord du skal kende, for at kunne begå dig ‘in the streets‘ – og det er Singlish. Det er de lokales eget sprog, og noget som er sindssygt svært at kende forskel på, da det hele lyder ens for mig. Men de 4 jeg har highlightet er dem der bliver brugt mest i den daglige tale.

CAN? – Kan det lade sig gøre?

Can lah – JA.

Can leh – JA, Selvfølgelig.

Can lor – JA, det tror jeg.

Can hah? – Er du sikker?

Can hor – Er du så sikker?

Can meh? –  Er du HELT sikker?

Can bo? – Kan det eller kan det ikke lade sig gøre?

Can Can – JA, det kan sagtens lade sig gøre. (den sætning der bliver brugt mest herude)

Can gua – Måske

Can liao – allerede CAN / eller er ordnet.

Can wor – Yep

Can liao la – OKAY, nu stopper du.

Can NOT – Det kan IKKE lade sig gøre (også et sætning de bruger rigtig meget)

Så når man løser formel på disse ord, så er du så godt lokal ; )

HYGIEJNE: Når man ser mænd med lange negle, så kan det virkelig komme som et chok for en, for i Danmark er dette meget unaturligt, og man vil se det som om, person ikke passer på sig selv, eller er særlig hygiejnisk. Men i Asien er det ganske normalt, og man kalder det bona fide claws’ – det er et tegn på, man ikke arbejder i marken, og man er velhavende, eller man har et job, der ikke er særlig hårdt (很贵的)  hvilket er = status. Det er alt i Asien.

chinese-man-long-fingernails

(Mande hånd med de ‘klassiske’ lange negle. Så det kan man jo dømme selv, om det er status eller fashion fault)

FODTØJ: I Singapore, der vil du opleve rigtig mange, der går med sko som er 2-3 numre for store, og de vil klapre afsted, eller slæbe deres fødder hen ad jorden. De går ikke så meget op i, om det liiiige er den rigtige størrelse de har fundet, men så er der jo også 100% chance for at finde et par, hvis der er Udsalg ; )

KØKULTUR: Singaporeanerne er de MEST tålmodige mennesker, når det kommer til at stå i kø. Jeg har aldrig oplevet noget ligende. De står gladeligt i kø, hvis det er ved en speciel slagter optil Chinese New Year, om der er udsalg (måske sko), til deres yndlings restaurant, taxa kø. etc. Jeg beundre virkelig deres tålmodighed, for jeg er den første til at give op, hvis jeg skal stå i kø.

FREE BEES: De ELSKER gratis ting. Hvis du køber TV, støvsuger, Kamera, Senge, you name it. Så får du noget gratis med. Jeg købte en HURUM Juicer og der fik jeg en mega lækker kniv med, et skærebræt, en grøntsagsskræller, og ekstra udstyr til maskinen med. GRATIS.

MAD: Der er nærmest ikke noget mad, du ikke kan finde i Singapore. Som skrevet tidligere, så ELSKER de mad. De lever og ånder for deres måltider. Her har man mange valg. For man kan gå ‘local’ og spise i deres mange Hawker Centres/ Food Courts, de er som regel altid placeret i bunden af alle malls. Her er et par stykker som jeg selv har fået anbefalet:

Newton Circus

Maxwell i chinatown ved det store tempel (meget autentsik)

Straits Kitchen på Hyatt Hotel (noget dyrere)

Lau pa sat

Violet oon på national gallery

Changi Village (men er lidt langt væk fra centrum).

Takashimaya har super godt foodcourt mad … men lidt kedelig location i kælderen.

Zion Foodcentre, tæt på Great World City.

Timbre+ ved One North – en nyfortolkning af traditionel hawker center.

HAPPY HOUR: 1 for 1 er nok et koncept jeg aldrig forstår. Hos os hedder det 2 for 1 når der er Happy Hour, men i Singa er det 1 for 1 (ingen man undres).

HØFLIGHED: Det er vigtig man udviser høflighed, når man er i et andet land. Det er ikke velset man står og ‘snaver’ på gaden, eller viser anden ekstreme kærtegn. Det må man altid gemme til hotelværelset. Singapore har høje straffe, og det er så dumt, man ender i et fængsel, fordi man har gjort det.

Når man betaler, eller tager i mod/giver visitkort, så gør det med begge hænder. Så viser man respekt mod deres kultur. Det er vigtigt at rumme alle deres ‘særheder’ for det er noget der betyder noget for dem, og der jo intet af os, for at gøre det. Tværtimod.

PARAPLY: hvis du ser en kvinde gå med paraply, og det ikke regner, så er det altså ikke fordi hun er bange for det kommer til at gøre det, så er det fordi hun ikke vil have sol. At være solbrændt i Asien er ikke et godt ‘look’, det betyder man har arbejdet i rismarken, og man er fattig. Og det vil man ikke anses for at være.

VEJRET: Vi kigger aldrig på vejrudsigten, for man ved altid det vil blive varmt, det vil regne på et eller andet tidspunkt – og det er fugtigt. BUM! Så er der ikke så meget andet man behøver at vide! Det er Singapore. Vi har ingen årstider, det er Hot, hottere og hottest her! Det kan til tider være utroligt ulideligt, og man skal ikke regne med at blive solbrun, hvis man opholder sig i byen, for man er mest indenfor i aircon, da der er så varmt alle steder.

PAKNING: Pak lette ting. Pak alle lettematerialer, som du kan ånde i. Silke er lidt et utaknemligt materiale i dette vejr. Sørg for sko du kan gå langt i og som dine fødder kan ånde i. Mænd skal ikke pakke jakkesæt, for jakken får du ikke brug for. Et lille tørklæde eller en cardigan kan være en god ide, da de er meget gavmilde med aircondition på restauranter. Og her mener jeg MEGET gavmilde. Så hvis man ikke har vænnet sig til kulden, så er det en rigtig god ide at medbringe.

PÅKLÆDNING: Man vil opleve at kvinderne (og nogle mænd) er virkelig flotte klædt. De er lige en tand mere yndefulde, end sådan en dansk nordisk viking på 1.75 i ført Birkenstocks som mig. De har utrolig god stil, og går meget op i at se flotte ud. Der er ikke et hår der sidder forkert på deres hovede, og deres make-up er flawless. Sådan ser de ud hverdag, når de går ud af døren, så det er lige gyldigt om det er mandag eller lørdag, de har styr på det.

GRATIS TING AT LAVE: Singapore har så mange ting man kan lave, både med og uden børn. Selvom det er en storby, så kan man sagtens underholde små strørrekser, uden det skal koste det helt store.

Mine favoritter er:

Childrens Garden – Gardens by the bay som er et udendørs vandland for små børn, så de rende rundt ude i det fri, og blive kølet ned.

SUPERTREE GROVE – som også er i Gardens by the bay. Der bliver træerne lyst op, og der er et show på 15 minutter 2 gange om aftenen.

Se alt hvad der sker i Gardens By The Bay lige HER.

Ting der IKKE er gratis:

Hop on Hop Off bussen – en god måde at se Singapore på.

Singapore Flyer – hvor du har udsigt ud over meget af byen, en skøn måde at se det hele fra toppen på.

//

Lad jer ikke skræmme over Singapore er en storby, den har så meget at byde på – jeg elsker virkelig denne by, selvom man undres og selvom her er enormt varmt, så er det et sted man skal opleve og ha´ på sin buketlist ♥♥

 

5 kommentarer

  • Anne

    åh, jeg bliver helt varm om hjertet af at læse alle dine fine anekdoter. Kan seriøst genkende det hele fra da jeg boede i Singadinga. Savner det stort set dagligt! Haha. Må tilbage en dag 🙂 God lørdag, Rikke!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

    Tak for den gode guide, godt med lidt insider information! 😀 Nu får jeg helt lyst til at rejse!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Åååh… hvor jeg dog savner Singapore. Jeg var en uge i Singapore, på min (luksus) bagpacker tur, jeg var forelsket i byen fra første sekund og helt enig med lufthavnen – det er så dejligt!

    Man kan simpelthen ikke få nok af den by der! Jeg savner den utroligt meget, der er så flot over alt – der kan lille Danmark ikke være med. Man får gået mange kilometer i den by og man lægger slet ikke mærke til det førend man rammer hovedpuden på hotellet og tjekker telefonens skridttæller..

    Nyd lige byen lidt ekstra for mig, jeg savner det.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gustavo Woltmann

    Rigtig god “guide” med mange gode informationer. Jeg føler lidt det er det samme som i Thailand, Cambodia, Vietnam osv.

    Gustavo Woltmann

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ih det lyder jo helt fantastisk. Jeg ved du har skrevet om deres priser før, men hvis man skulle på ferie derned, hvordan ligger prislejet så (madvarer, restauranter, hoteller osv)

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DE PERFEKTE FLUFFY ØRERINGE // BY CAROLINE ABEL..